Worship leiden = hard werken?

IK heb altijd gedacht dat het leiden van een gemeente in aanbidding veel werk vraagt. Als een aanbiddingsleider moet je mensen “meenemen” in aanbidding. Voor mij betekende “meenemen” een soort van “meeslepen” in aanbidding met alles wat je in je had.

Vanuit die gedachte gebruikte ik hiervoor alles: Klappen, dansen, praten, roepen, glimlachen en zo goed mogelijk zingen. Begrijp me goed, deze dingen zijn op zichzelf niet verkeerd, maar wel als je veel te hard aan het proberen bent en vergeet wie je zelf eigenlijk bent.

Dus “hard werken”, “proberen”, “ervoor knokken”, “je best doen” zijn termen die eigenlijk wel bij mijn hele leven passen. Totdat ik zo opgebrand was dat ik in een burn-out raakte wat 2 jaar van mijn leven heeft gekost. Maar, ondanks deze ontzettend moeilijke tijd heb ik iets ontzettend waardevols geleerd: ik hoef niet zo hard te proberen/werken…

Ik weet dat dit niet een enorme openbaring op zichzelf is… maar blijkbaar leefde ik toch heel lang met een leugen. God zegt dat wij op Hem mogen vertrouwen en in Zijn kracht mogen wandelen. En dus niet in onze eigen kracht. Dat scheelt een hoop energie en onnodige frustratie.

Dus laat Hem het werk doen; het enige wat wij hoeven te doen is “in te pluggen” in Zijn Geest en Hem laten leiden, Hem te aanbidden en de rest zal hieruit voort vloeien. Dan zal Zijn Geest door je heen werken en mensen in hun harten aanraken. Je kunt er niet voor zorgen dat mensen aanbidden. Maar door zelf te aanbidden zal er een atmosfeer van aanbidding zijn en de rest is aan de mensen zelf, dat zij de keuze maken hierin mee te gaan en God aanbidden.

Wat dan kan gebeuren is geweldig. Een tijdje terug moest ik aanbidding leiden tijdens een tienerbijeenkomst waarbij 1000 volwassenen aanwezig waren. Deze volwassenen waren deze soort tienerdiensten niet gewend. Iemand zei tegen mij: “veel sterkte/succes om deze 1000 volwassenen in aanbidding mee te nemen”. Normaal had ik hetzelfde gedacht als deze persoon. Maar ik had geen “sterkte/succes” nodig, ik mocht in Zijn kracht gaan staan en Hem aanbidden. Ik heb dat gedaan en God deed de rest: Gods Geest van vuur en vreugde raakte bijna iedere volwassene aan. Zij deden mee met dansen, klappen, zingen en zij genoten van de aanbidding samen met de tieners. God is echt geweldig he? Ik kijk zo uit naar alle momenten die nog komen dat God het werk zal doen en ik alleen maar gericht op Hem hoef te zijn en mag genieten van wat God in de dienst zal uitwerken.

Probeer/werk niet zo hard, laat Hem voor je uitgaan. Hij wil en zál het doen…